Jumaat, 18 Mei 2012

Kisah Syaitan Ke Masjid ?SEORANG LELAKI MUDA bangun diawal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudhuk dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah.


Di rumah, dia berganti baju, berwudhuk dan berjalan menuju masjid.Dalam perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia sekali lagi bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. 


Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudhuk dan berjalan lagi menuju masjid.Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.


Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. 
Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:


Aku adalah syaitan!


Lelaki muda itu sungguh terkejut..!


Syaitan menjelaskan, Saya melihat kamu berjalan ke masjid, dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. 


Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahawa kamu sampai dimasjid dengan selamat .


Oleh itu, janganlah sesekali abaikan suatu niat baik yang kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yang bakal kita perolehi dari segala kesulitan yang kita hadapi demi melaksanakan niat baik tersebut .


SHARE untuk berkongsi BERITA BAIK ini kepada sahabat Facebook yang
lain…Wallahualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan pesanan anda ???