Selasa, 5 April 2011

How To Play Cube Rubik

Cube RubikFormula utk penyelesikan mslh Cube Rubik

  1. UI    LI    U      L     U    F    UI    FI
  2. U      R    UI    RI    UI   FI    U     F
  3. F     RU   RI    UI   FI
  4. R     U      RI    U     R    U    U     RI
  5. U     R     UI     LI    U    RI   UI     L
  6. RI    DI    R     D 
U = U TURN
L = LEFT
R =RIGHT                                
F =FACE
D =DOWN

(ARAH JAM )


------------------------------------------------------

UI =U TURN
LI = LEFT
RI =RIGHT
FI =FACE
DI =DOWN

(ARAH LAWAN JAM )
Nk tahu mklumat lanjut blhlh lawat web nie  http://www.rubiks.com/  atau
klik link nie  http://www.youtube.com/watch?v=IW_BBp3FPMQ&NR=1.  utk melihat sendiri secara jelas mcm mna nk main cube dr awal hingga ianya selesai  Mungkin permainan nie dpt mengisi masa lapang anda smua.Selamat mencuba.

Kluang Rail Coffee Samak Kedai


Kluang Rail coffee johor sudah dibuka Sejak 1938, mereka sudah berniaga di stesen keretapi daerah Kluang hampir 73 Tahun dan rata rata majoriti pelanggannya adalah umat Islam.
Penyebaran maklumat mengenai wujudnya kandungan babi (gelatin babi) dalam kopi dipremis tersebut telah memberikan kesan yang amat mendalam kepada banyak umat islam yang penah makan dan minum ditempat itu. ia telah mendatangkan kemarahan kepada ramai umat islam yang merasa diri mereka tertipu.
Pemilik Rail coffee telah mengambil langkah menyamak semua peralatan yang digunakan dikedai mereka. Jabatan Agama Johor  (JAJ) beranggapan “Proses menyamak yang di buat premis berkenaan bertujuan membersihkan peralatan digunakan akibat terkena najis (gelatin babi) dan ia bukan sebahagian daripada proses memohon sijil halal,” kata Pengarah Jabatan Agama Johor (JAJ), Elias Hasran mengulas mengenai langkah pengusaha Kluang Rail Coffee mendapatkan khidmat JAJ menyamak peralatan digunakan di tiga premisnya serta sebuah lagi di Johor Bahru, Khamis lalu.

Premis itu disahkan menjual kopi mengandungi campuran bahan tulang belakang babi hasil ujian dilakukan Jabatan Kimia Johor, baru-baru ini, dan berikutan itu, Pengarah Kluang Rail Coffee, Lim Jit Tong meminta nasihat JAJ bagi menyamak.

Elias berkata, proses menyamak itu penting dalam hukum agama dan tidak boleh ditangguhkan memandangkan terdapat bahan campuran veterbrata (tulang belakang) haiwan yang memiliki kandungan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam tiga sampel serbuk kopi yang diambil di premis berkenaan pada 19 Januari lalu.

“Hasil laporan Jabatan Kimia, kami dapati ada 0.01 nanogram (NG) dalam tiga sampel serbuk kopi yang diambil iaitu daripada beg plastik kopi yang belum dibuka, sudah terbuka di dalam balang dan dan dalam bentuk uncang.
“Manakala bagi sampel mentega ia negatif bahan campuran babi, tetapi ada 0.04 peratus kandungan alkohol dalam sampel madu yang diambil.

“Bagaimanapun, hasil siasatan dan pemeriksaan kami dapati kandungan alkohol di dalam madu itu berlaku secara semula jadi dan dibenarkan,” katanya.

Menurutnya, campuran alkohol yang dibenarkan dalam minuman oleh Majlis Fatwa Kebangsaan ialah 0.01 peratus dan jika alkohol sengaja dimasukkan, hukumnya haram untuk diminum.
Diharapkan selepas ini umat islam khususnya rakyat dimalaysia dapat berhati-hati dalam memilih tempat makan dan pastikan tempat makan yang mempunyai logo Halal  sahaja yang anda masuki.kita haruslah menjadi pengguna yang bijak,janganlah kita mudah terpedaya dengan kafir-kafir laknatullah yang cuba menyesatkan kita.