Khamis, 23 Februari 2012

GAMBAR: Ratusan Banduan Mati Terperangkap


Kisah Sedih Kebakaran Penjara Honduras...Ratusan Banduan Mati Terperangkap
Mereka menangis dan meraung-raung minta dibukakan pintu penjara namun tak banyak yang dapat dilakukan.
Api yang marak membuatkan para wadar terpaksa melarikan diri menyelamatkan diri, meninggalkan beratus-ratus tahanan menjerit kesakitan di dalam sel masing-masing.
Akhirnya 375 banduan disahkan mati terbakar!
Itulah situasi yang terjadi di sebuah penjara yang padat dan sesak dengan banduan di penjara Comayagua, kira-kira 75 kilometer ke utara ibu negara Tegucigalpa, Honduras minggu lalu.
Berdasarkan laporan Reuters, Ketua perkhidmatan forensik di Comayagua, Lucy Marder berkata, mengikut laporan polis, seorang daripada mangsa yang terbunuh adalah wanita dan yang lainnya banduan, tetapi turut menyatakan beberapa yang disangka mati mungkin telah melarikan diri.
Media tempatan melaporkan, ketua jabatan bomba Comayagua turut terbunuh dalam kebakaran itu.
Insiden kebakaran di penjara ini adalah yang terburuk di Amerika Latin dan radio tempatan melaporkan, kebanyakan banduan mati terbakar di dalam penjara.
Tentera, polis dan ahli keluarga yang bimbang berhimpun di luar penjara Comayagua hari ini dan gambar televisyen menunjukkan ada di antara mereka yang menangis dan mahu merempuh sekatan polis.
Penjara itu menempatkan lebih 800 banduan, melebihi kapasitinya.

Semoga insiden ini menjadi iktibar kepada kita semua khususnya pihak yang diberi tanggung jawab menguruskan penjara.
Betul mereka pernah disabitkan dengan kesalahan, namun itu tidak bermakna hak asasi mereka seperti hak untuk mendapatkan kemudahan sebagai seorang banduan diabaikan.
Dalam erti kata lain…walaupun mereka banduan, mereka juga adalah manusia, bukannya haiwan!

FARIS TELAH PERGI BUAT SELAMANYA … AL-FATIHAH


faris

Takziah kepada keluarga...

“Salam Mazidul, Faris telah pergi buat selama-lamanya. Mohon maklumkan kepada semua, wang sumbangan telah mencukupi untuk menjelaskan bil hospital’
Itu pesanan ringkas dihantar kepada saya oleh ayah Faris pada jam 10.18 pagi tadi.
Takziah Sham, Zuraine dan ahli keluarga.
Ternyata Allah lebih sayangkan Faris Nur Daniel, di syurgalah tempat anak itu, InsyaAllah.
Mewakili keluarga Faris, saya ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada setiap pembaca blog ini dan semua sudi menyumbang, membantu membiayai kos rawatan arwah sewaktu dirawat selama 23 hari.
**Faris Nur Daniel, 6 tahun dimasukkan ke Sime Darby Medical Center Subang Jaya (Subang Jaya Medical Center) sejak 1 Februari. Ketika itu anak kecil berkenaan terkena sawan otak dan kesan pada otak.
Namun, hari ke-4 doktor mengambil air tulang belakang, arwah dikesan mempunyai penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah.
Sebelum ini, selepas 21 hari dimasukkan ke Sime Darby Medical Center, keluarga terbabit menanggung bil berjumlah RM96,957.68.
Kisah Faris asalnya diketengahkan bagi membantu keluarganay menjelaskan bil hospital apabila jumlah insuran kedua ibu-bapanya tidak mencukupi.
*Penulis mungkin tak layak nak cakap banyak, tapi sebagai seorang wartawan, penulis ucap terima kasih pada Mazidul yang dengan tulus hati tidak putus-putus menulis kisah arwah di blognya sebelum ini. Contoh kewartawanan yang prihatin.