Jumaat, 1 Julai 2011

** Pengantin Kanak - kanak **SUARA RAUNGAN... meskipun perkahwinan awal usia menjadi perkara biasa di kampungnya di Nepali, Surita, 16, meraung membantah ketika dia meninggalkan rumah keluarganya, dilindungi dengan menggunakan payung pengantin dan diarak di atas pedati ke kampung suaminya. 

KEJAM... polis wanita, Malalai Kakar (tengah) menahan lelaki yang berulang kali menikam isterinya berusia 15 tahun kerana tidak mematuhi arahannya. Apabila ditanya apa yang akan berlaku kepada lelaki itu, Kakar berkata: “Tidak ada apa-apa. Di sini, suami adalah raja.”USIA ENAM TAHUN.... “Setiap kali saya melihatnya, saya bersembunyi. Saya benci melihatnya,” kata Tahani (berpakaian merah jambu) ketika mengenang semula saat dia baru berkahwin dengan Majid. Dia berusia enam tahun sementara Majed, 25, ketika mereka berkahwin. Di depan (berpakaian hijau) adalah bekas rakan sekelasnya, Ghaza, juga pengantin kanak-kanak, di kampung mereka di Hajjah, kawasan pergunungan di Yaman.IBU MUDA... Asia, 14, memandikan bayinya di rumahnya di Hajjah, sementara anak perempuannya berusia dua tahun bermain di sebelah.         DENGAN mata terbeliak dan muka ketakutan, wajah kanak-kanak ini menggambarkan kekecewaan mereka selepas kesucian mereka dirampas dengan kejam.

Mereka sepatutnya bermain, belajar dan berseronok menempuh zaman kanak-kanak. Malangnya, kanak-kanak itu, dengan ada yang semuda lima tahun, dikahwinkan dalam majlis perkahwinan yang diadakan secara rahsia.

Perkahwinan seumpama itu dianggarkan berlaku kepada 10 juta hingga 12 juta kanak-kanak di negara sedang membangun setiap tahun.

Di India, kanak-kanak perempuan biasanya dikahwinkan dengan budak lelaki berusia empat atau lima tahun lebih tua daripada mereka. Namun di Yaman, Afghanistan, Habsyah dan beberapa negara lain yang kadar perkahwinan pada usia muda lebih tinggi, si suami biasanya adalah pemuda, duda berusia pertengahan tahun atau penculik yang merogol kanak-kanak itu dan kemudian menuntut mangsa menjadi isterinya.

Sebahagian daripada perkahwinan itu juga membabitkan urusan perniagaan atau untuk menyelesaikan pertelingkahan antara keluarga.

Kahwin paksa pada usia muda berlaku di kebanyakan tempat, selalunya bertentangan dengan undang-undang negara.

Namun bagi masyarakat yang mengamalkannya, ia dianggap cara paling sesuai untuk pendewasaan seseorang gadis. Bagi mereka, ia lebih baik daripada dia hilang keperawanannya kepada orang lain sebelum berkahwin.

Majlis perkahwinan biasanya diadakan pada tengah malam dengan seluruh kampung merahsiakannya kerana bimbang diserbu polis.

Dalam satu projek khas untuk majalah National Geographic, wartawan Cynthia Gorney dan jurugambar Stephanie Sinclair mengunjungi Yaman dan Rajashtan di India untuk menyiasat amalan mengejutkan itu.

Di India, gadis tidak boleh berkahwin sebelum mencecah usia 18, tetapi majlis membabitkan kanak-kanak perempuan berusia awal belasan tahun mungkin dilakukan secara tersembunyi.

Anak perempuan yang dalam usia muda, dengan ada yang berumur lima tahun, ‘ditumpangkan’ untuk dikahwinkan pada satu majlis perkahwinan dengan nama mereka tidak diselitkan dalam jemputan perkahwinan.

Dalam satu kes di Rajashtan, ketika kakaknya berusia belasan tahun dikahwinkan, seorang pengantin kanak-kanak berusia lima tahun, Rajani, tertidur sebelum majlis bermula.

Seorang bapa saudaranya mengangkatnya dari katil dan mengendongnya di bawah sinaran cahaya bulan, menuju ke tempat paderi dan bakal suaminya — budak lelaki berusia 10 tahun — menunggu.

Meskipun pengantin kanak-kanak ditetapkan akan kekal bersama keluarga masing-masing sehingga mereka lebih dewasa, ia jarang diamalkan.

Nujood Ali

Tiga tahun lalu, kes membabitkan Nujood Ali menjadi tumpuan seluruh dunia. Gadis Yaman berusia 10 tahun itu berjaya melarikan diri meninggalkan rumah, menuju ke mahkamah untuk memohon cerai daripada suaminya, lelaki berusia 30-an yang sering memukulnya selepas dia dikahwinkan secara paksa oleh bapanya.

Dia menjadi gadis poster untuk kanak-kanak di seluruh dunia yang senasib dengannya. Buku terbaru mengenainya — ‘Saya Nujood, 10 tahun dan janda’ — diterjemahkan ke dalam 30 bahasa.

Nujood kini tinggal semula dengan keluarganya dan menyambung persekolahan.

Tidak semua gadis berjaya menyelamatkan diri seperti Nujood. Sebahagian mereka yang berkahwin ketika kanak-kanak sudah pasti tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan pelajaran.

Lebih menyedihkan, ada di kalangan mereka menerima kesan lebih buruk. Ramai diperkosa dan mempunyai jangka hayat rendah kerana melahirkan beberapa anak pada usia sangat muda.

Mereka juga mengalami penderaan fizikal dan terlalu takut untuk melarikan diri kerana diancam bunuh.

Dalam satu lagi kes di Yaman, kanak-kanak perempuan, Ayesha, 10, dipaksa berkahwin dengan lelaki berusia 50 tahun.

Wartawan itu diberitahu oleh kakaknya, Fatima, Ayesha menjerit apabila melihat lelaki yang hendak dikahwinkan dengannya.

Ada jiran membuat laporan polis, namun bapa Ayesha memaksanya memakai kasut tumit tinggi supaya dia kelihatan tinggi dan memakai purdah supaya wajahnya tidak dapat dilihat.

Si bapa memberi amaran, jika dia dipenjara, dia akan membunuh Ayesha apabila dibebaskan kemudian. Polis meninggalkan rumah lelaki itu tanpa menahan sesiapa dan Ayesha kini tinggal bersama suaminya di kampung yang terletak kira-kira dua jam perjalanan dari rumah keluarganya.

“Dia mempunyai telefon bimbit. Setiap hari dia menelefon saya, dan dia pasti menangis,” kata Fatima.

Kesan kesihatan sangat serius dan dalam beberapa kes, ia menyebabkan maut.

Seorang doktor di Sanaa, ibu negara Yaman, menyenaraikan beberapa kesan kesihatan terhadap kanak-kanak perempuan yang dipaksa mengadakan seks dan padah akibat melahirkan anak ketika mereka belum dewasa daripada segi fizikal.

“Kanak-kanak perempuan memang terlalu muda untuk memahami konsep hamil. Menurutnya, ada yang tidak tahu mengenai bayi di dalam perut mereka ketika mengandung,” katanya.

Tidak ramai yang dibekalkan dengan maklumat mengenai penjagaan diri dan anak yang baru dilahirkan, menyebabkan peningkatan kadar kematian di kalangan bayi.

Aktivis yang berusaha menghalang perkahwinan kanak-kanak dan meningkatkan kualiti kehidupan wanita sedar betapa sukarnya untuk menyelamatkan mangsa.

Molly Melching, pengasas Tostan, sebuah pertubuhan yang berpusat di Senegal, memberitahu National Geographic: “Jika kita pisahkan seorang gadis dan memencilkannya dari masyarakatnya, apa akan berlaku dengan kehidupan mereka? “Anda tidak boleh menggalakkan kanak-kanak perempuan melarikan diri. Anda tidak boleh menangani kes perkahwinan kanak-kanak itu dengan memerangi atau memalukan orang ramai dan berkata mereka ketinggalan zaman. “Usaha perlu dilakukan untuk mengubah seluruh masyarakat. Dan jika itu berjaya, amalan itu pasti dapat dihapuskan.”

** Tak guna punya tunang !!! **


    Barang hantaran dan kad undangan sudah disiapkan, namun remuk hati seorang wanita apabila tunang kesayangannya tanpa diduga berkahwin dengan orang lain pada tarikh yang ditetapkan untuk majlis perkahwinan mereka.

“Tarikh 4 Jun 2011 sepatutnya dia bersanding dengan saya tetapi luluh hati saya apabila pada hari itu bekas tunang saya diijab kabul dengan wanita lain,” kata wanita itu yang mahu dikenali sebagai Mimi, 25.

Mimi berkata, dia tidak menyangka pengorbanan selama enam tahun berkenalan dengan lelaki itu yang dinamakannya, Z sebelum mengikat tali pertunangan pada 6 April 2007 berakhir dengan titik hitam dalam hidupnya.
 

“Hanya Tuhan yang tahu bagaimana perasaan saya kerana segala persiapan untuk perkahwinan disiapkan keluarga saya dan hanya menunggu tarikh majlis kenduri diadakan.

“Tergamak dia menconteng arang di muka saya dan keluarga, sedangkan saya dan keluarga melayan dia dengan baik sepanjang perhubungan kami,” kata anak ketujuh daripada lapan beradik yang bekerja sebagai jurujual itu.

** Lelaki Gila Seks Perkosa Budak Belasan Tahun **
 

           Seorang remaja perempuan berusia belasan tahun terpaksa menempuh detik hitam dalam hidupnya apabila dia bukan saja dipukul, malah cuba diperkosa seorang lelaki ‘gila seks’ di sebuah tandas pusat beli-belah di Desa Petaling, kelmarin.

Bagaimanapun, selepas bergelut dengan lelaki berusia lingkungan 20-an dalam keadaan bogel itu lebih 30 minit, dia berjaya melarikan diri sebelum mendapatkan bantuan daripada orang ramai walaupun mengalami kecederaan.

Dalam kejadian jam 4 petang itu, tindakan pantas pengurus dan pekerja pusat beli-belah berkenaan akhirnya membuahkan hasil apabila lelaki terbabit berjaya ditahan dan diserahkan kepada polis.

Sumber polis berkata, mangsa yang bersendirian dikatakan pergi ke pusat beli-belah itu untuk menonton wayang.

“Mangsa bagaimanapun masuk ke tandas berhampiran panggung wayang berkenaan sementara menunggu waktu tayangan filem itu bermula,” katanya.

** 101 sebab kenapa bertudung **

1. Menjalankan syi'ar Islam.
2. Berniat untuk ibadah.
3. Menutup aurat terhadap yang bukan muhrim.
4. Karena saya ingin ta'at kepada Allah yang telah menciptakan saya, menyempurnakan kejadian, memberi rezki, melindungi, dan menolong saya.
5. Kerana saya ingin ta'at kepada Rasul-Nya, pembimbing ummat dengan risalah beliau.
6. Untuk memperoleh Redha Allah (InsyaAllah) .
7. Merupakan wujud tanda bersyukur atas nikmat-Nya yang tiada putus.
8. Seluruh ulama sepakat bahawa hukum mengenakan tudung itu wajib.
9. Agar kaum wanita menutup auratnya.
10. Bukan karena mahu bergaya.
11. Bukan karena mengikut trend.
12. Bukan karena berlagak baik.
13. Bukan kerana mahu menyembunyikan dosa .
14. Tidak sekadar bermaksud agar berbeza dari yang lain.
15. Meninggikan darjat wanita dari belenggu kehinaan yang hanya menjadi objek nafsu semata.

16. Tudung sesuai untuk semua wanita yang mahu menjaga dirinya dari objek nafsu semata.
17. Saya ingin menjadi wanita solehah.
18. Saya tengah berusaha mencapai darjat taqwa.
19. Tudung adalah pakaian taqwa.
20. Tudung adalah identiti wanita muslimah.
21. Dengan mengenakan tudung, saya ingin menapak jalan ke surga.
22. Menjauhkan diri dari azab panasnya api neraka di hari kemudian.
23. Isteri-isteri Rasulullah berbusana muslimah.
24. Para sahabiah (sahabat Rasulullah yang wanita) juga berbusana muslimah.
25. Mereka merupakan anutan seluruh muslimah, begitu juga saya.
26. Semoga Allah memberikan kepada kita balasan jannah yang sama seperti mereka.
27. Untuk meninggikan izzah Islam.
28. Untuk meninggikan izzah (kemuliaan) diri sebagai wanita (muslimah).
29. Tudung lebih melindungi diri.
30. Membuat saya lebih merasa aman.
31. Menjaga diri dari gangguan lelaki gatal.
32. Menjaga diri dari objek pandangan lelaki yang hanya ingin `cuci mata'.
33. Menjaga diri dari objek syahwat lelaki.
34. Menjaga diri dari mata lelaki yang bernafsu.
35. Menjaga diri dari tangan-tangan lelaki yang ingin meraba.
36. Menghindar dari zina mata dan zina hati.
37. Merupakan pencegahan dari perbuatan zina itu sendiri.
38. Tudung dapat menghindari saya dari sikap-sikap yang negatif.
39. Tudung dapat menghapus keinginan-keinginan yang menyimpang.
40. Membuat saya lebih bersahaja.
41. Membuat saya lebih khusyuk'.
42. Mejauhkan saya dari perbuatan dosa (insyaAllah) .
43. Membuat saya malu bila berbuat dosa.
44. Mendekatkan saya pada Allah.
45. Mendekatkan saya pada Rasulullah.
46. Mendekatkan saya pada nabi-nabi-Nya.
47. Mendekatkan saya pada sesama muslim.
48. Mendekatkan saya pada ajaran Islam.
49. Membuat saya tetap ingin belajar tentang Islam.
50. Membuat saya selalu merasa haus akan ajaran Islam.
51. Membuat saya tetap ingin menjalankan ajaran Islam.
52. Ajaran Islam berlaku sepanjang masa, tidak ada yang kuno.
53. Tudung bukan sesuatu yang kuno.
54. Mengatakan Tudung itu kuno berarti telah menggugat undang2 Allah.
55. Allah Yang Maha Mengetahui lebih tahu apa yang terbaik bagi ummat-Nya.
56. Tudung, berarti menandakan kemajuan penerapan ajaran Islam di masa kini.
57. Merupakan satu barometer telah terbentuknya suatu lingkungan yang Islami.
58. Membezakan diri dari penganut agama lain.
59. Memudahkan dalam mengenali sesama saudari seiman.
60. Memperkuat tali silaturahmi dan ukhuwah sesama muslimah.
61. Menghilangkan keraguan saya bila ingin menyapa saudari muslimah.
62. Memudahkan menanamkan rasa sayang-menyayangi sesama saudara/saudari seiman.
63. Membuat saya lebih terlihat anggun.
64. Membuat saya terlihat menyenangkan.
65. Membuat saya lebih terlihat wanita.
66. Tidak terlihat seperti laki-laki.
67. Membuat saya selalu berada dalam lingkungan yang Islami.
68. Tudung menjaga saya dari pergaulan yang salah.
69. Memudahkan saya, dengan izin Allah, mengenal lelaki yang soleh.
70. Wanita yang baik (solehah) dengan lelaki yang baik (soleh) pula.
71. Mudah-mudahan saya diberi jodoh lelaki yang soleh.
72. Jodoh merupakan urusan Allah.
73. Dengan keta'atan pada Allah, Allah akan memberikan kemudahan-Nya.
74. Memudahkan saya dalam berdakwah..
75. Membuat lebih mudah bergerak.
76. Tudung menjagaku sehingga tidak terlihat lekuk-lekuk tubuh
77. Sangat susah bila memakai pakaian wanita seperti trend saat ini (yang ketat).
78. Saya tidak suka memakai celana jeans.
79. Celana jeans yang ketat dapat menyebabkan cancer rahim karena suhu di sekitar rahim tidak beraturan (Panas).
80. Jimat masa dalam berpakaian.
81. Jimat masa dalam berhias.
82. Tidak perlu susah-susah selalu berusaha mengikuti trend mode yang berkembang.
83. Jimat kos untuk membeli pakaian yang sedang trend.
84. Jimat kos untuk membeli make up.
85. Melindungi kulit wajah dari make up yang dapat merosak kulit.
86. Melindungi kulit dari sengatan sinar matahari.
87. Meminimalkan penyakit cancer kulit.
88. Sengatan matahari dapat mengurangi kelembaban kulit sehingga kulit jadi kering.
89. Meminimalkan munculnya bintik-bintik hitam pada permukaan kulit akibat perubahan pigmen di usia tertenu.
90. Melindungi rambut dari debu-debu yang berterbangan.
91. Debu-debu itu dapat mengotori rambut dan menyebabkan rambut mudah kotor yang menyebabkan kebotakan.
92. Menuntun saya untuk hidup lebih sederhana.
93. Menghindari hidup yang membazir.
94. Membuat diri tidak silau dengan kemegahan dunia dan segala perhiasannya.
95. Membuat saya lebih memikirkan hal lain selain model dan perhiasan.
96. Menempatkan wanita menjadi subjek dalam proses pembangunan ummat.
97. Lebih mudah dalam menabung.
98. Memiliki kesempatan untuk melakukan ibadah haji.
99. Memiliki kesempatan lebih banyak untuk berinfaq dan sedekah.
100. Itu berarti lebih banyak beramal untuk bekal di hari kemudian.
101. Membuat saya merasa menjadi wanita seteguhnya. . .