Selasa, 10 April 2012

Sebab Miskin Bawa Adik Ke Sekolah


Gambar-gambar di atas dan di bawah mencerminkan satu suasana kehidupan di wilayah Hunan di negara China.
Mengikut laporan-laporan media, apa yang dilihat ini bukanlah sesuatu yang ganjil di wilayah berkenaan atau di seluruh negara itu  sendiri.
Sudah menjadi satu amalan yang diterima di negara China untuk salah seorang ahli keluarga yang bersekolah membawa bersama ahli  keluarganya yang lain ke sekolah.
Baik pihak sekolah mahupun kerajaan negara komunis itu tidak mempunyai kemampuan untuk menghalang perkara berkenaan.
Ini kerana, ibu bapa murid seperti dalam gambar itu terpaksa berkerja untuk memastikan satu keluarga tidak mati kebulur. Jika anak  mereka mahu ke sekolah, dia terpaksa membawa saudaranya bersama kerana sudah tentu keluarganya tidak mampu untuk mengajikan pengasuh.
Bawa Adik Ke Sekolah Pasal Kesimpitan Hidup

Walaupun data dan statistik memperlihatkan China negara ekonomi kedua terbesar dunia, namun hakikatnya ialah rata-rata rakyatnya yang  berjumlah 1.3 bilion orang hidup dalam kemiskinan yang teruk.
Tidak keterlaluan jika kita berkata masyarakat Cina di Malaysia sangat-sangat bertuah dan hidup dalam kemewahan. Pun begitu ada juga  kumpulan seperti Dong Jiao Zong yang berterusan menekan kerajaan atas dorongan politik semata-mata.
Kalau ada masyarakat Cina Malaysia yang susah pun, belum ke tahap perlu bawak adik beradiknya ke sekolah. Bersyukurlah sikit kan.
Bawa Adik Ke Sekolah Pasal Kesimpitan Hidup