Selasa, 12 April 2011

Telor Tiruan Satu Pembohongan

    


           Hari nie sy terbaca kat KOSMO online pasal satu tajuk nie " Dakwaan telur tiruan tidak benar " wt malu gua jerlh msokkn crte nie kat gua punya blog tengok2 rupanya story nie satu pembohongan jer... wat malu gua jer heboh2 isu nie.maklumat yang sy baca dr KOSMO online tentang story nie dia org ckp yg ujian terhadap sampel telur ayam didakwa tiruan yang dirampas di sebuah pasar di Pulau Tikus, Pulau Pinang mendapati ia adalah telur tulen.Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abdul Aziz Jamaluddin berkata, ujian itu dilakukan melibatkan kandungan telur berkenaan serta kulitnya.

Beliau bagaimanapun berkata, hasil pemeriksaan pihaknya mendapati terdapat keganjilan pada telur-telur terbabit termasuk aspek fizikalnya yang bersaiz besar dan ia tidak sesuai dijual kepada pengguna.
“Mengikut kajian, apa yang ditakrifkan sebagai telur tiruan seperti yang didakwa oleh CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang) ialah telur itu luar biasa dari segi saiz sama ada besar dan tidak mempunyai bentuk bulat telur.

Datuk Dr. Abdul Aziz Jamaluddin  juga berpesan “Justeru, orang ramai tidak perlu bimbang terhadap ketulenan telur di pasaran dan ia di dalam pengawasan serta tindakan pihak kerajaan,”

Anda semua percayer ker ??? so sma2lh kita berdoa semoga bnda tu xbtl smua.insyallah...