Rabu, 22 Jun 2011

** Kajol Dipenjara **
      “Sebagai orang Islam, perbuatan kamu haram. Walaupun kamu mengaku Orang Asli dan bukan Islam, berdasarkan dokumen dikemukakan di hadapan saya, kamu orang Islam,” kata Hakim Mahkamah Rendah Syariah, Aris Fadhilah Sulaiman ketika menjatuhkan hukuman terhadap penyanyi mak nyah tersohor di Kelantan, Kajol.

Kajol, 25, atau nama sebenarnya Mohd Hafiz Jeffri dijatuhi hukuman penjara sebulan dan denda RM1,000 atau lima bulan penjara jika gagal membayar denda selepas mengaku salah terhadap pertuduhan berperwatakan seperti wanita dan berpakaian tidak senonoh di khalayak ramai di tapak ekspo, 15 April lalu.

Hukuman itu sepatutnya berkuat kuasa semalam, namun ditangguhkan selepas tertuduh merayu semua hukuman dijatuhkan ke atasnya dikemukakan semula kepada Mahkamah Tinggi Syariah untuk dibicarakan semula pada prodising akan datang.

Terdahulu, kes membabitkan Kajol disebut kali pertama jam 10 pagi selepas diberi tempoh untuk hadir ke mahkamah bagi mengikuti prosiding perbicaraan dilakukan pihak pendakwaan di Mahkamah Rendah Syariah, semalam.

Sejurus memasuki kandang tertuduh, Kajol yang berseluar jeans biru dan berbaju panjang berwarna hitam mengaku salah atas pertuduhan serta fakta kes dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Aris Fadhilah.

Ketika nasihat diberikan, tertuduh dilihat menyampuk dengan berkata: “Saya bukan orang Islam, tetapi Orang Asli”, menyebabkan hakim bertegas kerana dokumen dikemukakan di hadapannya mengesahkan tertuduh beragama Islam.
“Saya hukum apa yang dikemukakan di hadapan saya. Sekali lagi kamu menyampuk, saya akan memberikan hukuman lain. “Perbuatan kamu lakukan meninggalkan kesan besar kepada masyarakat terutama adik-adik kamu,” kata Aris Fadhilah menyebabkan tertuduh terdiam dan mendengar nasihat diberikan.

Bagi kesalahan berkenaan, Kajol didakwa mengikut Seksyen 7 Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan Bilangan 2/85 kerana berpakaian tidak senonoh dan jika sabit kesalahan, boleh didenda maksimum RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya.

Pendakwaan dilakukan Penolong Pendakwa Syarie negeri, Wan Salina Wan Hussin.

Harian Metro sebelum ini melaporkan, Kajol cuba menayangkan alat sulitnya kepada sepasukan anggota penguat kuasa agama, kononnya bagi membuktikan dirinya wanita tulen sebaik ditahan ketika membuat persembahan di tapak ekspo di bandar ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam, 15 April lalu, penyanyi berkenaan melakukan perbuatan itu bagi mengelak ditahan kerana kesalahan berperwatakan seperti wanita dan berpakaian tidak senonoh di khalayak ramai, namun kerenahnya tidak dilayan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan pesanan anda ???