Sabtu, 7 Julai 2012

pelajar sekolah agama cipta " Nutty Notty "Idea menggunakan besi katil asrama terbuang bagi menghasilkan set membuka dan menukar tayar kereta mudah alih membawa tuah kepada lapan pelajar perempuan Sekolah Raja Perempuan Taayah (Serata) di sini, yang mengharumkan nama negara apabila menerima anugerah emas Pameran Antarabangsa Pereka Muda 2012 di Bangkok pada 28 hingga 30 Jun lalu.
Berbekalkan alat dikenali ‘Nutty-Notty’ yang dicipta sejak awal tahun lalu, membolehkan mereka meraih pelbagai pengiktirafan seperti muncul juara pada Pertandingan Anugerah Pencipta Muda Universiti Teknologi Petronas 2011, Ekspo Saintis Muda Perak 2011 (Kategori Inovasi Sekolah Menengah dan Sains), Hari Harta Intelek Negara 2012 (Kategori Inovasi Pelajar Sekolah Menengah) dan Pameran Inovasi dan Penciptaan Kejuruteraan Antarabangsa 2012.

Ketua kumpulan, Nor Ameerah Nawi, 17, berkata, cubaan mereka secara tidak sengaja apabila mendapat idea menjadikan besi katil sebagai ujian untuk mencipta alat itu membuahkan hasil, sekali gus membuktikan pelajar aliran agama juga mampu berfikiran kreatif dan inovatif.


“Kami bangga dapat membuktikan rekaan pelajar sekolah agama juga diterima di peringkat dunia.

“Kami tidak menyangka rekaan yang hanya menelan kos RM30 ini menarik perhatian ramai sehingga meraih pelbagai anugerah pada pertandingan yang kami sertai,” katanya.


Pelajar jurusan pengajian Islam itu berkata, penyertaan di Bangkok adalah pencapaian paling membanggakan, sekaligus mengharumkan nama sekolah dan negara.Menurutnya, pertandingan di Bangkok penghujung Jun lalu, disertai 522 penyertaan dari sembilan negara iaitu Thailand, Indonesia, Jepun, Hong Kong, Vietnam, Singapura, Taiwan, Filipina serta Malaysia.

“Set ‘Nutty-Notty’ yang direka mempunyai banyak kebaikan kepada pengguna kenderaan terutama wanita. Malah kami yakin alat ini dapat dikomersialkan berdasarkan maklum balas diterima daripada beberapa pihak.


“Set mudah alih, ringan dan tahan karat itu mampu membantu pemilik kenderaan menggantikan tayar kenderaan dalam tempoh dua hingga tiga minit berbanding enam hingga 12 minit mengikut kaedah biasa,” kata Ameerah ketika ditemui wartawan pada sidang media mengenai kejayaan itu di sekolahnya, di sini, semalam.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak, Datuk Mohd Yusof Husin; Pengetua Serata, Noor Aini Zainal Abidin dan guru penasihat kumpulan itu, Ahmad Rezaudin Hussein.


Selain Ameerah, pelajar lain yang turut mengambil bahagian adalah Afifah Husain, 17, Nur Syuhadah Shahirah Junaidi, 17, Nabilah Aliyah Ahmad Naim, 17, Nurul Shazleen Husna Saad, 16, Radin Aimi Aqilah Muhammad Anas, 16, Norfaranina Shahira Zulkipli, 16, dan Farah Hanis Fadzil, 16.Sumber : Mymetro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan pesanan anda ???